Verdikleri mücadele ile HES şantiyesi yıkıldı

img
ORDU - Ordu'da yapılmak istenen HES'e karşı çıkan yerel halk, verdikleri mücadele ile şirketin yasadışı biçimde kurduğu şantiyenin yıkılmasını sağladı.
 
Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi’nde inşa edilmek istenen Balamir Hidroelektrik Santrali’ne (HES) karşı aylardır mücadele eden mahalle sakinleri, verdikleri hukuki ve fili mücadele sonucunda bugüne dek çalışmalarını üç kez durdurdukları şirkete ait şantiyenin yıkılmasını sağladı. 
 
Mahallerinde HES kurulmasını istemeyen yurttaşlara hukuksal destek veren Avukat İsmail Topçuoğlu, halkın fiili olarak verdiği mücadelenin yanı sıra hukuksal yolları da boş bırakmadığını söyledi.
 
‘İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’
 
Topçuoğlu, Ordu Çevre Derneği’nin halka büyük ölçüde yardım ettiğini belirterek “Fiili ve hukuksal konularda neler yapacağımızı mahalleye gelerek anlattılar. Hatta deredeki çalışmayı ilk olarak dernekten gelenlerin önerileri ve desteğiyle durdurduk. Jandarmaya tutanak tutturduk. Bu tutanak, bugün şantiyenin yıkılmasıyla sonuçlandı” dedi.
 
Hukuksal süreç hakkında bilgi veren Topçuoğlu, “Jandarmanın tutanağı üzerine suç duyurusu yaptık. Çevre Şehircilik, Kaymakamlık ve Korgan Belediyesi’ne dilekçeler yazdık, dava açtık. Şantiyenin ve çalışmaların yasal olmadığını kanıtladık, yıkım kararı çıktı. İki aya yakın oyaladılar. En son Vali yardımcısı, Jandarma komutanı mahallelilerle toplantı yaptı. Halk kararlılığını dile getirdi. Sonunda şantiye yıkıldı. Tabi ki, temkinliyiz, takip ediyoruz. Şantiye yıkıldı diye işin peşini bırakmayacağız” diye belirtti.
 
'DEREMİZE SAHİP ÇIKTIK'
 
Mahalle sakinlerinden Hamide Güney Salduz, derelerinde iş makinaları çalışmaya başladığında önce ne olduğunu anlayamadıklarını, Ordu Çevre Derneği yöneticilerinin bilgilendirme ve uyarıları ile gerçekleri gördüklerini ifade etti.
Sonrasında HES inşa etmek isteyen şirketin her hamlesini boşa çıkardıklarını söyleyen Saldız, verdikleri mücadeleyi “Kadın, genç, yaşlı olarak Çiftlik halkı deresine sahip çıktı. Birlikteliğin sonucunu gördük. Şantiyenin yıkılması Çiftlik halkının kararlı tutumundan kaynaklandı. Avukatımızın hazırladığı dilekçelerle hukuksal hakkımızı kullandık. Biz de gerekeni yaptık” sözleriyle dile getirdi.
 
‘MÜCADELEMİZ BİTMEDİ'
 
Derelerine sahip çıktıklarını söyleyen mahalle sakinlerinden Gülseren Topuz ise, “Bu dere bizim. Deremizi almak istediler, vermedik. Biz kimsenin malını istemiyoruz. Kavgamız, mücadelemiz hakkımızı korumaya yönelik. Dere yoksa Çiftlik de yok demektir. Şantiye yıkıldı. Bu Çiftlik halkının başarıdır. Mücadelemiz bitmedi. Tehlike geçmiş değil, deremize sahip çıkacağız”  dedi.