Anız yangınları Batman’ın nefes almasını zorlaştırıyor!

img

BATMAN - Bismil ve Silvan ilçelerinde anızların yakılması Batman’ın havasını olumsuz etkiliyor. Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, kenti saran dumanın hastaların nefes almasını zorlaştırdığını söyledi. 

Diyarbakır'ın Silvan ve Bismil ilçelerinde çıkarılan anız yangınları, Batman kent merkezini olumsuz etkiliyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarındaki mısır hasadının ardından yakılan anızların dumanı, Batman'ın merkezini ve çevresini sarıyor. Hava kirliliğine neden olan ve yurttaşların sağlığını etkileyen anız yangınlarına müdahale edilmediği belirtildi. Batman'dan çevrecilerin itfaiye ekiplerini aradığı, ancak gelen ihbarlara "aracımız yok” yanıtı verildiği ifade edildi.
 
TÜM CANLILAR İÇİN ZARARLI
 
Anız yangınlarına karşı mücadele eden çevre örgütlerinden Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, yürüttükleri mücadele sonucu kentte anız yangınlarının çok aza indirildiğini söyledi. Her yıl bu dönemde özellikle Bismil ve Silvan'da yakılan anızlar nedeniyle kentin zor durumda kaldığını dile getiren Argunağa, “Sadece kentte yaşayanlar değil, doğadaki her canlı yaşamını yitiriyor. Anız yakmak ikinci ürün için belki bir yöntem olabilir ama kalıcı ve kesin bir çözüm değildir. Anızı yakmanın faydası yok, zararı vardır. Hem toprağa hem insana hem de tüm canlılara zararı vardır. Yakılan sadece bir avuç toprak değil, tüm canlılardır. Anız yakarak toprak yok ediliyor, verimi de düşürülüyor" diye konuştu. 
 
Argunağa, devlet kurumlarının sivil toplum örgütleriyle ortaklaşarak çiftçilere yönelik bilinçlendirme çalışması yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. 
 
NEFES ALMAYI ZORLAŞTIRIYOR
 
Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz ise Bismil ve Silvan'da yakılan anızların her yıl bu dönemde insan sağlığı başta olmak üzere doğaya zarar verdiğine dikkat çekti. Toplum sağlığı açısından pandemi sürecinde üst solunum yolu enfeksiyon rahatsızlıklarının önünü açabilecek etkenlerden kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Oğuz, "İnsanların nefes almasını sağlamalıyız ama anız yakmaların arttığı bu dönemde özellikle pandemiyle insan sağlığı daha da tehlikeye giriyor" dedi. 
 
Geçmişte de Tabip Odası olarak çeşitli girişimlerde bulunduklarını anımsatan Oğuz, yetkilileri derhal önlem almaya davet etti. Oğuz, "Anız yangınları kentin nefes almasının önüne geçerken, bir yandan da KOAH, nefes darlığı, astım gibi sağlık sorunları olan hastaların nefes almasını zorlaştırıyor. Bu yüzden anız yakmadan vazgeçilmesi gerekiyor" diye konuştu.
 
‘ANIZ YAKMAK YERİNE TOPLANSIN’
 
Urfa’nın Siverek ilçesinden Batman'a gelen anız toplayıcılarından Rüstem Demir de toprakta kalan anızın yakmak yerine toplanması gerektiğini söyledi. Anızın yakılmasının toprağa, hayvana ve insana büyük zararının olduğunu ifade eden çiftçi Demir, "Bizim gibi anızı toplayarak fabrikalara satan çok kişi var. Anızı yakmak yerine bize verin ya da fabrikaya satın, enerji olsun. Eğer böyle olursa doğa zarar görmez" diye belirtti.