Trump’ın azil süreci duruşması başladı

img

HABER MERKEZİ- ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik sürecin Senato'daki ilk duruşması başladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik sürecin Senato'daki ilk duruşması başladı.

Yargılamada Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’ndan kendi siyasi çıkarları için bazı soruşturmalar başlatmasını istemesinin ve Kiev’e askeri yardımı askıya almasının görevi kötüye kullanmak olup olmadığı karara bağlanacak. Trump ayrıca azil sürecinde Kongre’nin görevini yapmasına engel olmakla da suçlanıyor.

Türk Saati ile 20.00'de başlayan duruşmayı Anayasa Mahkemesi Başyargıcı John Roberts yönetiyor.

Duruşmada ilk olarak Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın yargılama usulüyle teklif ettiği kurallar tartışılıyor. McConnell tarafından sunulan tasarının oylanması ve söz konusu kuralların kabul edilmesi bekleniyor.

MCCONNEL’İN SUNDUĞU TASARI

Söz konusu tasarıya göre, savunma ve davacı taraflara iki güne yayılmış şekilde 24'er saat verilirken, taraflar Çarşamba gününden itibaren günlük 12'şer saat mesai ile iki gün içinde argümanlarını sunacak.

Tarafların tezlerini ortaya koymalarının ardından "jüri" görevi gören senatörler, davacı ve savunma taraflarına 16'şar saatlik zaman dilimlerinde sorularını yöneltebilecek. Ayrıca, sürece ilişkin sunulması beklenen tüm tanık ve belgelere ilişkin oylama bu soru-cevap bölümünün ardından yapılacak.

BEYAZ SARAY’DAN BELGELERİN TESLİM EDİLMESİNİ İSTEYECEĞİZ

Senato’daki Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, Senato’dan mahkeme celbiyle Beyaz Saray’dan Başkan’a yönelik suçlamalarla ilgili belgeleri teslim etmesini isteyeceklerini kaydetti.

Schumer, “Kimse bu belgelerin suçlamalarla doğrudan bağlantılı olmadığını ve Senato tarafından incelenmesinin gereksiz olduğunu iddia edemez”dedi.