Irak’ta hükümete verilen süre doldu, yüzbinler tekrar alanlarda

img

HABER MERKEZİ- Irak’ta 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde, göstericilerin bazı talepler için hükümete tanıdığı üç günlük süre doldu, yüzbinlerce gösterici tekrar alanlara çıktı.

Irak’ta 1 Ekim'de başkent Bağdat başta olmak üzere Irak’ın güneyinde yer alan Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye, Vasıt kentlerinde başlayan gösteriler bugün yeniden başladı. Göstericilerin hükümete, yeni teknokrat bir hükümetin kurulması, erken genel seçime gidilmesi ve göstericileri katledenlerin yargılanması için tanıdığı üç günlük süre bugün doldu.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Yüzbinlerce gösterici, talepleri yerine gelmediği için bugün sabah saatlerinden itibaren başta başkent Bağdat olmak üzere gösterilerin devam ettiği kentlerde alanlara çıktı.

HÜKÜMETE TANINAN SÜRENİN DOLMASI ARDINDAN YÜZBİNLER ALANLARDA

Göstericiler, şehir içi ve şehirlerarası yolları da trafiğe kapattı. Yine Bağdat şehir merkezindeki yollar, köprüler ile Bağdat’ın Irak’ın güney illeri arasındaki bağlantıyı sağlayan anayolu trafiğe kapattı.

Edinilen bilgiye göre, Kerbela’nın ana köprüsü Zaribe ile Musenna’daki 4 köprü trafiğe kapatıldı. Semave ve Rumese kentlerinde de ulaşımda aksamalar yaşanırken, Zikar-Musenna arasındaki şehirler arası yol da ulaşıma kapandı. Bakuba’da da göstericiler Cumhuri Köprüsü’nü kapattı, kentte ulaşım sağlanamıyor. Öte yandan Divaniye-Babil vilayetlerini bağlayan ana yol da kapatılan yollar arasında yer alıyor.

Bağdat’ta düzenlenen gösterilerde 2 kişi hayatını kaybederken, aralarında gazdan etkilenenlerin de bulunduğu 14'ü subay 74 kişi yaralandı.

YAKLAŞIK 500 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ülkede Ekim ayı başından bu yana devam eden protestolarda 500 dolayında kişi hayatını kaybederken, 25 bin kişi de yaralandı. Sokakların baskısı sonucu Aralık ayında Başbakan Adıl Abdulmehdi istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu eylemcilerin ilk zaferi olurken, talepleri ise karşılanmadı.

Eylemciler, özellikle genel seçimler, seçim yasasının reformdan geçirilmesi, bağımsız bir başbakanın belirlenmesi ve yolsuzluklara son verilmesini istiyor. Yolsuzluklar 16 yıl içerisinde milli gelirin iki katından fazlasını yuttu. Eylemciler, ayrıca etnisite ve mezhepçiliğe dayalı olarak paylaştırılan siyasi sisteme de son verilmesini talep ediyor.