İngiltere’de seçim: Boris kazandığını ilan etti
İşçi Partisi lideri Corbyn görevinden ayrılıyor

  • dünya
  • 08:32 13 Aralık 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ - Britanya'da yapılan erken genel seçim sonuçları akmaya devam ederken, muhafazakarları Boris Johnson zafer konuşması yaptı, İşçi Partisi lideri Corbyn ise bir sonraki seçimde olmayacağını söyledi. 

Britanya'da yapılan erken genel seçimin sonuçları akmaya devam ediyor. Muhafazakar Parti lideri Boris Johnson, aradaki farkın açılması üzerine partisinin kazandığını ilân etti. Beklenenin çok altında oy alan İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn ise bir sonraki seçimlerden önce görevi bırakacağını açıkladı. 
 
Açıklanan sonuçlara göre iktidarda olan Muhafazakar Parti ve Johnson beklentileri aşarak Avam Kamarası'nda büyük çoğunluk elde edecek ve Brexit'in kontrolünü tekrar eline alacak. Muhafazakarların, Avam Kamarası'na giren diğer bütün partilerin toplamından daha fazla sandalye elde ediyor. Johnson'ın seçim öncesinde en önemli söylemlerinden biri, "Brexit'i halletmek için Parlamentoda işe yarar bir çoğunluk elde etmeliyiz" olmuştu.
 
BBC'nin tahminlerine göre Muhafazakar Parti, 650 kişilik Avam Kamarası'nda 357 koltuğa sahip olacak. Bu durumda Johnson liderliğindeki Muhafazakarlar, Britanya'nın “Demir Leydi” lakaplı eski başbakanı Margaret Thatcher'ın 1987'de aldığı sonuçlardan bu yana partileri için en iyi sonucu almış olacaklar.
 
Londra'da konuşan Johnson, hükümetine "Brexit'i halletme yetkisi verildiğini" ifade etti ve yeni hükümetin "halkın iradesine" saygı duyacağını belirterek ikinci bir Brexit referandumu ihtimalini tekrar reddetti.
 
Johnson, eski Britanya Başbakanı Theresa May'in istifasının ardından bir halk oylamasıyla değil, partisinin içinde yapılan oylamayla başbakan olmuştu. Johnson, bu sonuç ile halk tarafından seçilerek bu makamdaki görevini devam ettirme hakkı kazandı.
 
Diğer taraftan seçimden önce yapılan anketlerde Muhafazakar Parti'nin sadece 28 koltuk gerisinde kalması beklenen İşçi Partisi'nde ise hüsran yaşanıyor. 12 Aralık'a büyük umutlarla giden İşçi Partisi'nin 1935'den bu yana en kötü sonuçlarını elde ederek sadece 201 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.
 
T-24’ün geçtiği haberde, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını söyleyerek ayrılık sinyali verdi. Görevinden hemen istifa etmeyeceğini ifade eden Corbyn, "sonuç üzerine" düşünme süreci boyunca partisindeki genel başkanlık görevini sürdüreceğini bildirdi. 
 
 
2010'dan bu yana iktidar olamayan İşçi Partisi, Muhafazakarlara üst üste dördüncü defa bir seçimde kaybetmiş oldu.