HDP ile uluslararası dayanışma sürüyor

  • dünya
  • 08:07 21 Ağustos 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ - Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev ile Bask ülkesi ve Navarre siyasi koalisyonu EH Bildu, HDP belediyelerine kayyum atanmasına tepki göstererek, hükümete “Saldırıları durdurun” çağrısı yaptı. 

 
Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev ile Bask ülkesi ve Navarre siyasi koalisyonu EH Bildu, HDP belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin açıklama yaptı. Stanishev, Avrupa’daki demokratik güçleri ses çıkarmaya davet ederken, EH Bildu da Türkiye hükümetini HDP’ye yönelik saldırıları durdurmaya çağırdı. 
 
PES: ERDOĞAN DEMOKRASİYİ GASP EDİYOR
 
Stanishev’in açıklaması şöyle: “Bu yaz başında AK Parti, Türkiye genelindeki yerel seçimlerde büyük bir yenilgi yaşadı. O zaman demokrasiyi gasp etmeye çalıştılar. Ancak İstanbul ve diğer yerlerde insanlar daha güçlü bir cevap verdi ve Erdoğan geri adım atmak zorunda kaldı. Şimdi Türk hükümeti yasal olarak seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak yine mutlak güç elde etmeye çalışıyor. Türkiye'deki muhalefet partileri ve biz Avrupa'daki demokratik güçler Erdoğan’ın demokrasiye yönelik bu yıkıcı tutumuna karşı bir araya gelerek sesimizi yükseltmeliyiz.”
 
EH BILDU: TUTUKLAMALARI KINIYORUZ
 
EH Bildu’dan da şu açıklama yapıldı: “Türkiye İçişleri Bakanı, 19 Ağustos'ta 400'ün üzerinde HDP belediye meclisi üyesi ve çalışanını gözaltına almak için bir polis operasyonu başlattı ve Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Eşbaşkanlarını görevden alarak yerlerine seçilmemiş yöneticileri atadı. Bu başkanların Diyarbakır'da oyların yüzde 63'üyle, Mardin'de oyların yüzde 56'sıyla ve Van'da oyların yüzde 53'üyle seçildiğini unutmayalım. EH Bildu, demokratik olarak seçilmiş temsilcilerin yerine atanmış yöneticilerin getirilerek belediyelerin gasp edilmesini kesinlikle antidemokratik buluyor ve şiddetle kınıyor. EH Bildu olarak HDP'ye desteğimizi bir kez daha sunuyor ve Türkiye Hükümetini bu saldırıları derhal durdurmaya ve halkın iradesine saygı gösterecek müzakere edilmiş barışçıl bir çözümü bulmaya çağırıyoruz.”