Putin: START'ı uzatmamaya hazırız

  • dünya
  • 18:20 6 Haziran 2019
  • |
img
HABER MERKEZİ - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile yapılan START isimli nükleer anlaşmayı 2021’de uzatmamaya hazır olduklarını açıkladı.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin batısındaki Saint-Petersburg düzenlenen ekonomi forumu sırasında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Putin, ABD’nin START anlaşmasını uzatma niyetini ortaya koymaması halinde, kendilerinin de uzatmayacağı sinyalini verdi.
 
Putin, “Eğer kimse START anlaşmasını uzatmak istemiyorsa, biz de yapmayacağız” dedi. Putin, “100 kez buna hazır olduğumuzu söyledik” diye ekledi.
 
Şimdiye kadar kimsenin kendileriyle bunu müzakere etmediğini ifade eden Putin, “Her şey 2021’de sona erecek olmasına rağmen resmi müzakere süreci halen başlatılmadı” şeklinde konuştu.
 
HERKESİN BAŞININ ÜSTÜNDE BİR NÜKLEER SİLAH 
 
Stratejik silahların azaltılmasına ilişkin çift taraflı anlaşmaların bir parçası olan “New START” 2010 yılında imzalanmıştı. Anlaşmalar, ABD ve Rus nükleer silahlarının, Soğuk Savaş dönemi seviyesinin altında tutulmasını sağlıyor. İki büyük güç arasındaki gerilim giderek büyürken, START anlaşması 2021’de sona erecek.
 
Eğer yeni bir sözleşme yapılmadan anlaşma biterse, silahlanma yarışında bir sınırlama kalmayacak.
 
Putin, “Örneğin uzaya silah gönderme gibi, silahlanma yarışını sınırlandıran hiçbir enstrüman olmayacak” dedi. Putin, “Herkesin başının üzerinde nükleer bir silahın duracağı” uyarısında bulundu.
 
Yeteri kadar uzun vadede Rusya’nın güvenliğini sağlayacak yeni sistemlere sahip olduklarının altını da çizen Putin, ülkesinin hipersonik sistemlerin kurulması konusunda rakiplerini aştığını belirtti.
 
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Nisan ayında yaptığı bir açıklamada Çin’in de yakında START sözleşmesine katılacağını söylemişti.
 
Rusya ve ABD, bu yıl içerisinde orta menzilli silahlara ilişkin INF anlaşmasını da askıya almışlardı. Bu anlaşma Soğuk Savaş sırasında imzalanmıştı ancak taraflar karşılıklı olarak anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor.
 
Bu gelişmelerin ardından Vladimir Putin, gelecek iki yıl içerisinde karadan yeni tip füzelerin hayata geçirilmesi talimatını vermişti. Putin Şubat ayında, “karar merkezlerini” hedeflemek kurulan “yenilmez” yeni silahları da Batılı ülkelerde konuşlandırma tehdidinde bulunmuştu.