Trump yine ‘Büyük Felaket’ dedi

  • dünya
  • 16:30 24 Nisan 2019
  • |
img
HABER MERKEZİ - ABD Başkanı Donald Trump, 1915’in yıldönümü için bu yıl da “Büyük Felaket” anlamını gelen “Meds Yeghern” ifadesini kullandı.
 
ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü dolaysıyla açıklama yaptı. Beyaz Saray tarafından yapılan yazı açıklamada, 1915 için “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Bugün 20. yüzyılın en büyük toplu katliamlarından olan Meds Yeghern'de acı çekmiş olanların anısını hatırlıyoruz” denildi. 
 
Trump’ın açıklaması şöyle: “Bugün Büyük Felaketi anıyor ve 20. yüzyılın en kötü toplu katliamlarından birinde acı çekenleri onurlandırıyoruz. 1915’ten başlayarak 1,5 milyon Ermeni, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında sınır dışı edildi, katledildi ya da ölüme zorlandı. Bu anma gününde Amerika ve dünya genelindeki Ermeni toplumuna hayatlarını kaybedenlerin yasını tutmada katılıyoruz.
 
Bu günde insan hakları aktivisti ve avukat Raphael Lemkin gibi, şiddete son vermeye çalışanları, bu gibi mezalimlerin yeniden olmaması için çabalayanları onurlandırıyor ve takdir ediyoruz. Cömert Amerikalılar’ın Ermeni toplumunun yeniden inşa edilmesi ve hayatların kurtarılmasına yardımlarını hatırlıyoruz. Acı çekenlerin hatıralarını onurlandırırken, aynı zamanda karşı karşıya kaldıkları büyük husumete rağmen ABD dahil dünya genelinde canlı toplumlar inşa eden Ermeni halkının cesareti ve direncinden ilham alıyoruz.
 
Geçmiş trajedileri yeniden tekrarlamamak için bunlardan ders alma sözü veriyoruz. Ermeniler ve Türkler’in acı tarihlerini kabul etme ve bununla hesaplaşma yolundaki çabalarından memnuniyetle duyuyoruz. Büyük Felaket sırasında kaybedilen hayatları hatırlamada Ermeni halkının yanında duruyoruz ve daha barışçıl bir dünyaya olan bağlılığımızı yeniden vurguluyoruz.” 
 
Trump, başkanlığı döneminde daha önceki iki 24 Nisan açıklamasında da 1915 olayları için "Büyük Felaket" demişti. Eski ABD Başkanı Barack Obama da aynı şekilde bu ifadeyi kullanıyordu.