Sri Lanka'da çok sayıda saldırı: En az 138 kişi hayatını kaybetti

  • dünya
  • 14:14 21 Nisan 2019
  • |
img
HABER MERKEZİ - Sri Lanka'da 3 otel ve 3 kilise bombalı saldırıların hedefi oldu. Paskalya ayini sırasında meydana gelen patlamalarda en az 138 kişi hayatını kaybederken, 400'den fazla kişi yaralandı.
 
Güney Asya ülkesi Sri Lanka pazar sabahına eş zamanlı bombalı saldırılarla uyandı. Paskalya Bayramı’nda farklı kentlerdeki 3 kilise ile başkent Colombo’daki 3 lüks otelin hedef alındığı en az 6 patlamada 138’den fazla kişi hayatını kaybetti, 400’den fazla kişi yaralandı. Son olarak, iki ayrı saldırı daha meydana geldi. Bu haberle sayı 8’e çıkmış oldu.
 
Polis, bu son patlamalardan birinin başkent Colombo yakınlarındaki Dehiwela’da, ulusal hayvanat bahçesi yakınlarında bulunan bir otelde gerçekleştiğini açıkladı. Yetkililer, ilk saldırıların sorumlularının kaçmaya çalışırken iki ayrı saldırı daha düzenlediğini söyledi.
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
 
Sri Lanka hükümeti ülkede sokağa çıkma yasağı ilan ederken, sosyal medyanın geçici olarak engellendiği belirtildi.
 
KİLİSELERDE PASKALYA AYİNİ VARDI
 
Kochchikade, Negombo ve Batticaloa kentlerinde 3 kilise Paskalya ayini sırasında hedef alınırken, The Shangri La, Cinnamon Grand ve Kingsbury isimli lüks otellerde de patlamalar meydana geldi. Otellerden birinin restoranının yerle bir olduğu belirtiliyor. Sadece bir kilisede 50’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği de gelen haberler arasında. Yetkililer, 7 yabancı ülke vatandaşının da hayatını kaybettiğini açıkladı.
Yaralı sayısının fazla olması nedeniyle kan bağışı çağrısı yapıldı.
 
ÜSTLENEN YOK
 
Paskalya saldırılarını henüz üstlenen olmadı. Sri Lanka’da ayrılıkçı Tamil gerillaları ile on yıllar süren iç savaş 2009’da son bulmuştu. Ülke yaklaşık 10 yıldır bu çapta saldırılara sahne olmuyordu. Ancak ülkede Hıristiyanlara yönelik şiddet eylemleri son dönemde yaygınlaşmıştı.
 
Sri Lanka’nın 22 milyonluk nüfusunun yüzde 70’ini Budistler, yüzde 12.6’sını Hindular, yüzde 9.7’sini Muslümanlar ve yüzde 7.6’sını Hıristiyanlar oluşturuyor.