Strasbourg'ta da açlık grevi başladı

  • dünya
  • 17:11 17 Aralık 2018
  • |
img
HABER MERKEZİ - PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasıyla 18 Kürt siyasetçi Fransa'nın Strasbourg kentinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlattı.
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması amacıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi birçok alana yayıldı. Avrupa'da yaşayan Kürt siyasetçiler Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa Konseyi (AK) önünde süresiz - dönüşümsüz açlık grevi başlattı. 18 siyasetçinin katıldığı eyleme dair basın metninin Kürtçesini eylemcilerden Gazeteci Gülistan İke, Türkçesini HDP önceki dönem Urfa Milletvekili Dilek Öcalan okudu. 
alıyor.
 
Açıklamada, "Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi" adı altında örgütlenmiş bir grup olarak tüm dünya kamuoyuna Öcalan’a tecrit ve izolasyon politikasına son vermek amacıyla süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladıkları belirtildi. 
 
ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI
 
Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve CPT’ye özel çağrı yapılan açıklamada, “İmralı Adası'nda uluslararası hukukta hiçbir karşılığı olmayan, aynı zamanda insanlık dışı bir uygulama hayata geçirilmektedir. Bir tutsağın, bir tutuklunun, bir Önderin üç yıl boyunca dünyadan, ailesinden ve halkından tecrit edilmesi hem insani, hem ahlaki hem de politik bir yaklaşım olamaz. Böylesi uygulama dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Çünkü en faşist ülkelerde ve yönetim biçimlerinde bile böylesi bir kural ve yasa bulunmamaktadır. Türkiye’de ise böylesi kararnamelerle gerçekleştirilen faşist uygulamaların bir sonucudur” denildi. 
 
Açıklamada, Türkiye'deki baskı uygulamalarına karşı Avrupa'nın sessizliği de eleştirildi. 
 
Açıklamada son olarak,“Kürt halkının üyeleri olarak 17 Aralık 2018 tarihinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin kaldırılması, can güvenliği ve sağlık koşullarının düzeltilmesi, tecrit ve soykırım politikaları olarak Rojava, Şengal ve Maxmur’da yaşayan halkımıza karşı geliştirilen saldırıların son bulması talebi ile açlık grevi başlatıyoruz” denilerek, talepler karşılanıncaya kadar eylemin devam edeceği ifade edildi.
 
Açlık grevine katılan kişilerden bazılarının isimleri şu şekilde  isimleri şu şekilde: "Dilek Öcalan, Gülistan Çiya İke, Deniz Rojbin, Nurgül Başaran, Ramazan İmir, Mehmet Nimet Sevim, Mustafa Sarıkaya, Mohamad Ghaderi, Deniz Sürgüt, Ayvaz Ece, Yüksel Koç, Kadro Bokani, Kerem Solhan, Agit Ural ve Ekrem Yapıcı."