Avrupa Adalet Divanı'ndan PKK kararı

  • dünya
  • 16:26 15 Kasım 2018
  • |
img
LÜKSEMBURG - Avrupa Adalet Divanı, AB’nin PKK’yi “terör örgütleri listesine” almasına dair kararların yeterli argümana dayanmadığına hükmederken, son yıllarda Ortadoğu’daki yeni durumunun dikkate alınmadığını belirtti.
 
Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği (AB) tarafından her 6 ayda bir yenilenen “Terör Örgütleri Listesi”ne PKK’nin alınmasına karşı açılan davada, yasağa gerekçe olarak ileri sürülen argümanların yeterli olmadığına hükmetti. 10 Şubat 2014 tarihli listeden sonra 2017 yılına kadar her 6 ayda bir yenilenen diğer listelere karşı açılan davaya bakan Adalet Divanı Genel Mahkemesi, ileri sürülen argümanların doğru bir şekilde incelenmediğine dikkat çekti. 4 yıl boyunca alınmış kararlara karşı yapılan itirazlara bakılan davada Adalet Divanı’na bağlı Genel Mahkeme, kararların yanlış olduğuna hükmetti.
 
PKK’NİN ORTADOĞU’DAKİ ROLÜNE VURGU
 
Mahkeme, yasağa gerekçe gösterilen bir dizi olay ve eylem sıralandığını ancak bu tür argümanların AB tarafından yeterli bir hukuki süzgeçten geçirilmediğine işaret etti. PKK’nin Ortadoğu’daki yeni durumunun göz önüne alınmadığına dikkat çekilen kararda, atfedilen suçlamaların yasak için yeterli argüman oluşturmadığına karar verdi. 
 
Yasak kararına örnek gösterilen Fransa’nın Ahmet Kaya Kültür Merkezi hakkındaki bir kararını ele alan mahkeme yargıçları, dernek ile PKK arasında bağ kurulmasını ve bunun PKK yasağına gerekçe gösterilmesinin yanlış olduğunun altını çizdi.