Güney Kore'de Vicdani Redçilere alternatif hizmet hakkı tanındı

  • dünya
  • 11:24 1 Kasım 2018
  • |
img
ANKARA – Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki  ilişkilerin düzelmesinin başlamasıyla birlikte 50 yıldır zorunlu olan askerlik için Güney Kore Anayasa Mahkemesi Vicdani Red yapanlar için alternatif hizmet hakkı tanıdı.
 
Güney Kore Anayasa Mahkemesi Perşembe günü, hükümetin vicdani retçiler için sivil hizmet seçenekleri sunmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi bir dönüm noktası niteliğindeki bu kararda; alternatif hizmet seçenekleri sunmadığı için Askerlik Hizmet Yasası’nda madde 5’in anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Hükumete ve parlamentoya yasayı revize etmeleri için gelecek senenin sonuna kadar süre tanındı.
 
‘930 AKTİF DAVA VAR’
 
50 yıldır zorunlu askerlik yapmayı reddedenlerin cezalandırıldığı Güney Kore için bu karar Kuzey Kore ile buzlar erirken pek çok kişi için hayati önemde.
 
Güney Kore Yargıtay’ı tarafından 1969 -2004 yılları arası verilen kararlarda dini inançların veya vicdanın zorunlu askerliği reddetmek için haklı ve geçerli bir neden olmadığına kanaat getirilmişti. Güney Kore'nin Askeri Hizmet Yasası’nda ise geçerli bir sebep sunmaksızın askerliği reddetme cezası olarak 3 yıla kadar hapis cezası veriliyordu. Askeri Hizmet Yasası'na muhalefet nedeniyle 930 aktif dava bulunmaktaydı.
 
Kore Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nun bu yıl Mayıs ayında zorunlu askerliğe uygun 527 erkekle yaptığı ankette yüzde 38,8’i askerlik yerine askeri kamp alanında doktorluk, endüstri veya inşaat işçiliği gibi alternatif hizmetlerin de askerlikten sayılması gerektiğini dile getirmişti.
 
‘İLİŞKİLER DÜZELMEYE BAŞLADI’
 
Teknik olarak halen Kuzey Kore ile savaşta olan ve tüm erkekler için zorunlu hizmet kuralı bulunan az sayıdaki ülkeden biri olan Güney Kore'nin Savunma Bakanlığı geçtiğimiz aylarda zorunlu askerlik süresinin zaman içinde azalacağını söylemişti. Son dönemde Kuzey Kore ile ilişkilerin düzelme göstermesi ile birlikte Eylül ayında Koreliler Arası Askeri Anlaşma'nın imzalanmasıyla geçtiğimiz pazartesi günü, Güney Kore'de uzundur tartışma yaratan vicdani retçiler için alternatif hizmet hakkı tanınmış oldu.