Avrupa Komisyonu: Türkiye, AB üyeliğinden hızla uzaklaştı

  • dünya
  • 18:09 17 Nisan 2018
  • |
img

HABER MERKEZİ - Avrupa Komisyonu açıkladığı İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin AB üyeliğinden hızla uzaklaştığı kaydedildi. Raporda, Ankara'ya "OHAL'i gecikmeksizin kaldırma" çağrısı da yapıldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Türkiye hakkında beklenen İlerleme Raporu'nu açıkladı. Rapor, Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn tarafından Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.
 
Raporda, Türkiye'nin Avrupa Birliği’nden ve değerlerinden "dev adımlarla" uzaklaştığı belirtilerek, özellikle OHAL uygulaması ve hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşması sert bir dille eleştirildi.
 
OHAL VE KHK'LERLEMUHALİFLER HEDEF ALINDI
 
Darbe girişimi sonrasında uygulayama konan OHAL ve bu dönemde çıkan KHK'lerle yönetilen ülkede, yalnızca darbe girişimcilerinin değil, muhalif grupların da hedef alındığı belirtildi.
 
OHAL uygulamalarının "orantısız" olduğu ve on binlerce kişinin cezaevinde olduğu belirtilen raporda, Meclis'in yasama işlevinin sınırlandığı, Meclis'in gücünün azaltıldığı, buna karşılık Cumhurbaşkanının yetkilerinin genişletildiği, sivil toplum örgütlerinin baskı altına alındığı, muhalif grupların barışçıl toplantılarının engellendiği, HDP milletvekilleri başta olmak üzere seçilmişlerin hapse atıldığı, OHAL uygulamalarıyla güçlendirilen idarenin yetkilerini denetimsiz kullandığı kaydedildi.
 
Siyasi kriterler bölümünde, OHAL uygulamalarını denetleyen Venedik Komisyonu'nun raporuna da atıfta bulunulan raporda, bu "orantısız uygulamalara" en kısa sürede son verilmesi istendi.
 
Raporu açıklayan Johannes Hahn, "Türkiye özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda AB'den büyük adımlarla uzaklaşmaya devam ediyor" dedi. Hahn, "Komisyon, Türkiye'ye yeniden bu olumsuz eğilimi tersine çevirmeye öncelik verme çağrısı yaptı ve bugünkü raporda açık bir şekilde önerilerini ifade etti" diye konuştu.
 
Avrupa Komisyonu, her yıl düzenli olarak Türkiye ve diğer aday ülkeler için AB kriterlerine uyum konusunda attıkları adımlarla ilgili değerlendirmelerini kapsayan ilerleme raporları açıklıyor.