Şengal'de yeni anlaşma: Êzidxan Asayişleri görevlerine devam edecek

  • dünya
  • 17:59 1 Aralık 2020
  • |
img

HABER MERKEZİ- Son dönemde KDP-Irak arasındaki anlaşmayla tansiyonun yükseldiği Şengal’de Şengal Demokratik Özerk Meclisi Iraklı yetkililer ile yeni bir anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Şengal Anlaşması’ndan sonra Irak Hükümeti Êzidi Asayiş Merkezlerini kapatmak istemiş, Şengal Demokratik Özerk Meclisi ise dün yaptığı açıklama ile karara tepki göstermişti. Meclis’in Şengal halkını Êzidxan Asayiş merkezleri etrafında kenetlenmeye çağırması ardından sabahın erken saatlerinde Şengal, Sinûne, Xenasor’da bulunan Êzidxan Asayişi merkezleri  önünde toplanan Êzidiler Irak’ın aldığı kararlara tepki gösterdi.

YETKİLİLERLE BİR ARAYA GELDİLER

Şengal Asayişi önün tepkilerini dile getiren Êzidîler adına oluşturulan bir heyet sabah saatlerinde Iraklı yetkililerle bir araya geldi. Ancak Iraklı yetkililer Êzidîlerin taleplerini kabul etmeyerek Êzidî Asayişlerinin kapatılacağını belirtti. Bunun üzerine asayiş önünde bekleyen eylemciler tepkilerini göstermek için Şengal merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yollarda ateş yakan eylemciler talepleri kabul edilinceye kadar alanlarda olacaklarını ifade etti.

Yapılan yürüyüş ve eylem sonrası Iraklı yetkililer Êzidî heyeti ile tekrar görüşme kararı aldı.

Yaptıkları görüşmenin sonucunu aktaran heyet Iraklı yetkililerin Şengal, Sinûne, Xenasor’da bulunan Êzidxan Asayişi merkezlerinin kapatılmayacağını kabul ettiğini belirtti. Heyet gelecek süreçte asayiş sisteminin nasıl olacağı konusunu da daha sonra görüşeceklerini ifade etti.

Görüşmeler sonucunda eylemciler asayiş merkezleri önündeki eylemlerine son verdi.