Pompeo: İran ile silah ticaretine yaptırım uygulamaya hazırız

img

HABER MERKEZİ- ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin İran ile silah ticaretine giren kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulamaya hazır olduğunu açıkladı.

İran'ın, Birleşmiş Milletler’in (BM) kendisine yönelik silah ambargosunun kaldırıldığını duyurması üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yazılı bir açıklama yaptı.

Pompeo, 19 Eylül'de attıkları adımla İran'a yönelik silah ambargosu da dahil tüm BM yaptırımlarını tekrar getirdiklerini ifade etti. İran'a belirli konvansiyonel silahların ihracatı ya da bu ülkeden silah alınmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) kararlarının ihlali olacağını aktaran Pompeo, “ABD, İran'a yönelik konvansiyonel silah tedariki, satışı ya da transferine katkı sunan kişi ve kuruluşları yaptırıma çarptırmak için tüm ülke içi yetkilerini kullanmaya hazırdır. Ayrıca, bu silahlara ilişkin teknik eğitim, mali destek ve hizmet ya da herhangi bir şekilde yardım sağlayan kişi ve kurumlara da yaptırım uygulamaya hazırız. Ortadoğu'da barış ve istikrar isteyen ve terörle mücadeleyi destekleyen tüm milletler İran ile tüm silah işlerinden kaçınmalıdır” dedi.

‘İRAN’A SİLAH SATIŞI BÖLGEDE TANSİYONU ARTTIRDI’

İran'a silah satışının bölgedeki tansiyonu artırdığını kaydeden Pompeo, “İran’ın terör gruplarının eline daha fazla silah verdiğini, İsrail ve diğer barışçıl ülkelerin güvenliğini tehlikeye attığını” diye belirtti. Pompeo, "Son 10 yıldır, ülkeler çeşitli BM önlemleri çerçevesinde İran'a silah satışından kaçındı. Şimdi bu yasaklara karşı gelen bir ülke, barış ve güvenliğin yerine çatışma ve gerginliği tırmandırmayı seçmiş demektir” ifadelerini kullandı.

İran'ın önünde iki seçenek olduğunu vurgulayan Pompeo, bu ülkenin ya BM yaptırımlarını ihlal ederek silah satın almayı sürdürmeyi ya da fonlarını İran halkı için kullanmayı seçebileceğini belirtti.